Перші сходинки...

Головна » 2019 » Вересень » 2 » Зі святом, дорогі батьки першокласників!
15:52
Зі святом, дорогі батьки першокласників!

Шановні батьки!

Ваша дитина цього навчального року пішла у 1 клас

Нової Української Школи.

Кожна дитина неповторна, наділена від природи унікальними здібностями, талантами та можливостями. Місія Нової школи – допомогти розкрити та розвинути здібності, таланти і можливості кожної дитини на основі партнерства між учителем, учнем і батьками.

Концепція «Нової української школи»

 

Учитель, батьки та учні – спілкуються на рівних. Такий досвід широко використовується в Європі. У західних країнах уже кілька років діє майже стандартна система взаємодії між учасниками освітнього процесу. Головною метою такої співпраці є, насамперед, досягнення спільних результатів.

Не прагніть побачити в дитині відразу шестикласника. Будьте готові, що учнем він стане через деякий час. Школа, клас, парта, ранець, зошити ще не роблять з нього учня. Поважайте нове життя дитини. Тепер вже не ви вирішуєте, з ким він сидить за однією партою, якими мають бути його взаємини з вчителькою та однокласниками. Все це тепер його власні уроки життя, які, повірте, важливіші за шкільний розклад.

Менше відповідайте за перебування дитини в школі і більше - за перебування вдома. Дім тепер набуває для дитини набагато більшого значення, ніж раніше. Прагніть не демонструвати можливостей дитини перед ровесниками. Важливіше, щоб він відчув себе рівним іншим, хоч би в першому класі. Спробуйте запам'ятати імена вчителів, однокласників, їхніх батьків. Інколи це може виявитися важливим в найнесподіваніших обставинах.

Прагніть не заходити в магазини і не робіть побічних справ по дорозі в школу чи з школи. Розмовляйте з дитиною, запитуйте про уроки, які сьогодні будуть. Тобто проявляйте пошану до школи як найважливішої справи вашої дитини. На перших порах просіть дитину «підказати» вам, як дійти до будинку. Радьтеся: а що, якщо ми пройдемо по іншій вулиці? Дитині важливо, провівши декілька годин в школі, відчути простір. Просто побути в русі.

Допомагайте дитині підтримувати зв'язок з його дошкільним життям. Зайдіть разом з ним в дитячий садок, щоб привітатися з вихователями, розповісти про школу. Дайте погойдатися на гойдалках. Загляньте в гості до когось з сусідських дітей, з ким ваша дитина дружила до школи.

І ще! Людина, яка пішла в школу, сповниться гідності, якщо у неї з'явиться власний будильник, який вона звечора сама поставить на певний час. Не забувайте і про режим, якого тепер дитина повинна обов’язково дотримуватися протягом дня!

І ще дуже важливо - пошана до світу дитини. Не заглядайте в ранець без відома малюка. Він повинен бути упевнений, що віднині без його дозволу ніхто не чіпатиме речі, що належать йому. А ще: він буде почуватися хазяїном власних речей і відповідальним за їх вміст і збереження!

Нова українська школа – це не лише зміна підходів до навчання, а й організація комфортного для дитини освітнього середовища.

Освíтнє середовище – сукупність об’єктивних зовнішніх умов, факторів, соціальних об’єктів, необхідних для успішного функціонування освіти. Це система впливів і умов формування особистості, а також можливостей для її розвитку, які містяться в соціальному і просторово-предметному оточенні. (Не плутайте з освітнім простором!)

Іноді зустрічаються батьки, котрі самі побоюються школи і побіжно навіюють це побоювання своїм дітям, або драматизують проблеми початку навчання. Вони намагаються виконувати замість дітей їхні домашні завдання, контролюють кожну написану дитиною літеру і тим самим створюють у неї «навчальну фобію». Як результат – у дітей виникають, невпевненість у своїх силах, сумніви щодо своїх знань, виробляється звичка сподіватися на допомогу в найпростішій ситуації.

Дуже важливо піклуватися про те, щоб створити дитині ситуацію з гарантованим успіхом. Можливо, це буде вимагати від вас деякої зміни вимог до дитини, але справа того варта. Потрібно чітко усвідомлювати, що:

Успіх посилює впевненість у своїх силах

Успіх породжує успіх

Усі успіхи, досягнення дитини, позитивні емоції, виражені в творчих роботах, думці дитини, та і в цілому її відношення до навколишнього світу тепер будуть накопичуватися у Скарбничці успіху.

Таке портфоліо є сучасним ефективним засобом для спільної роботи учнів, батьків та вчителів над формуванням позитивних рис характеру особистості, яка розвивається. Нам з вами потрібно підготувати шаблони сторінок з маленькими підказками для заповнення у вигляді пам'яток, анкет, завдань, за допомогою яких дитина зможе оцінити свої досягнення як у стосунках з однолітками, так і в навчальній та поза навчальній діяльності. Створення портфоліо допоможе більше дізнатися нам про дитину, адже сторінки міститимуть інформацію про характер, захоплення, різні досягненнях тощо.

Портфоліо учня початкової школи може стати своєрідним заохоченням, а заповнення кожної подальшої сторінки і внесення цікавого матеріалу мотивуватиме дитину на нові звершення. Ми зможемо спостерігати за розумовим, фізичним і психоемоційним розвитком дитини.

Портфоліо має бути постійним процесом – так воно зможе відобразити зусилля дитини, її прогрес та навчальні досягнення за певний період часу.

За допомогою портфоліо можна зрозуміти процес мислення дитини і спланувати відповідні стратегії та методи роботи з нею. Портфоліо відображає сильні сторони дитини, а також її потреби.

Для вчителя портфоліо – вивчення прогресу розвитку дитини за певний період часу, у тому числі – з розвитку відповідних навичок (навичок з письма, читання та ін.); забезпечення можливості само оцінювання власної діяльності; допомога вчителеві у визначенні індивідуальних цілей для дитини; основа для оцінки та розроблення навчальної програми.

До того ж ми заведемо з дітьми Особистий щоденник - зошит для щоденних записів, а поки що малюнків. У цьому зошиті дитина зможе описувати кожен свій день (хоча б одну подію). Завдяки цій можливості з'явиться досвід роздумів про себе і своє життя. На цьому етапі головне – сформувати в дітей оптимістичну оцінку своїх здібностей. Тому разом з Вами та вашими дітками ми складемо спільний план особистих домашніх і класних завдань на тиждень, місяць, півріччя, рік. Успіхи дітей відзначатимуться в кінці кожного дня в спеціальному зошиті, а зазвичай у щоденнику школяра, і, якщо це необхідно для Вас, із зауваженнями і рекомендаціями до вас. Щодо оцінок своєї дитини чи її успішності дізнатися можна буде і через розсилку в мобільному додатку.

Комунікація між батьками і школою відбуватиметься через: (1) представників батьківського комітету, які контролюють спільні ініціативи й організовують різні процеси; (2) власний сайт, блоги вчителя;(3) групу класу в соціальній мережі, де можна знайомитися з усіма новинами про поточні події в класі і обговорювати суперечливі питання. Така група функціонує повністю незалежно від школи. Усі питання, що вас цікавитимуть, можете розв’язати із вчителями чи адміністрацією закладу освіти особисто. Голос кожного із батьків у всіх питаннях важливий. Між собою батьки зможуть спілкуватися також в закритій групі (4). Я, як учитель, до неї не втручаюся. Якщо будуть виникати суперечливі питання, давайте домовимося їх вирішувати особисто між батьками, якщо учасник конфлікту ваш син чи донька. Водночас, є і прямий контакт кожного з батьків зі мною в мережі (5). Якщо під час навчання виникає конфлікт, він розв’язується різними шляхами, залежно від ситуації. Щоб не допустити сварок між учнями, відхилень у соціальному і психоемоційному розвитку, зберегти гарні стосунки дітей один з одним і членами родини у нашому закладі освіти працюють соціальний педагог і психолог. Якщо є непорозуміння між учнем та вчителем, або вчителем та батьками, такий конфлікт розв’язують за допомогою шкільної адміністрації. На загал такі ситуації не виноситимуться.

Зверніть увагу, що початкова школа – це час пізнання, перших серйозних перемог і перших невдач вашої дитини. Реалізація себе у спорті, навчанні, творчості. Перше розчарування може бути черговим кроком до майбутнього успіху. Саме у 1-му класі дитина вчиться знаходити свої сильні і слабенькі сторони. У школі у дитини з’являються нові обов’язки, зростає навантаження. Вона вчиться самодисципліні, вмінню приймати рішення. Разом з усіма близькими дитині людьми ви повинні постійно надавати школяреві трохи більше самостійності, при цьому невпинно стежити за дитиною, підтримувати якщо у неї щось не виходить. Обов’язково потрібно хвалити молодшого школяра за його перші досягнення. Це дозволить дитині сформувати адекватну самооцінку, вона навчиться аналізувати свої помилки, щоб не допускати їх у майбутньому.

Тому зараз головне завдання перед вами – це бути готовими до труднощів і підтримати свою дитину! Ви повинні розуміти, що від того, як ми виховаємо наших діток, які зерна добра, справедливості, мужності ми в них закладемо, залежить не тільки їхнє майбутнє, а й майбутнє нашої країни.

Ми повинні усвідомлювати відповідальність за маленькі життя, наповнювати їх гармонією та красою навколишнього світу, вкладати їм любов, впевненість в собі і в завтрашньому дні, аби наші маленькі дослідники і чомусики не боялися експериментувати і розвивати наш світ у майбутньому.

У нас є можливість показати цим дітям, що вони потрібні нам. Потрібні здоровими, розумними, сильними. І що ми допоможемо їм стати такими, бо саме від нас залежить, якими вони виростуть. Від нас залежить їхнє майбутнє, а, отже, і наше, і майбутнє всього суспільства.

Джерело: SlideShare

Helianthus (лат.) - квітка Сонця

Поважні соняшники є символом праці, достатку, і, звичайно ж, Сонця — це у його бік вони завжди повертають голову. А ще соняшник — символ Батьківщини. Як він повсякчас тягнеться до Сонця, так і людина завжди думками з ба'тьківщиною.

Джерело: http://i53.tinypic.com/oat1j6.jpg

Джерело: gdz4you.com

...Колись ховався в сивій дерезі,

Ач, виріс - чепуриться оксамитом!..

 

Чи моє насіння випало з руки,

Чи пташка з дзьоба зерня загубила?..

Високий - не потрібні каблуки,

Хіба що, як в лелеки, пишні крила.

 

Щоб міг злетіти легко в небеса...

В обійми сонцю впасти блискавично...

Автор Ганна Коназюк

(Джерело: https://www.dobroanim.com/)

 

Шановні батьки!

Давайте разом вкладемо в наших діток маленьке зернятко, яке, обіцяю Вам, по закінченню Початкової школи порадує гарними квітами, а в майбутньому віддячить Вам багатим врожаєм!

Переглядів: 333 | Додав: Darya-Chaidak | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar